Hawthorn, South Australia

Our brief on this project was to add an open plan addition and rejuvenate a tired gentleman’s bungalow in Hawthorn SA. With three kids and another on the way, the clients were very keen to expand their current living arrangements quickly.

We started by demolishing an existing lean-to and open pergola, then adding an open plan Kitchen/Dining/Living area leading out to an under main roof Alfresco, separate Rumpus room, Mud room entry from the side driveway leading into a Pantry/Laundry combination, 5th Bedroom, Bathroom and integrated study nook.

The existing Kitchen & Dining rooms were transformed into the Master Bedroom, Ensuite and WIR and the existing formal lounge area was transformed into a 4th Bedroom. The existing bedrooms were re-carpeted and existing floorboards sanded, stained and polished.

With a lovely northern aspect, the large expanse of glazing allows winter sunlight to penetrate deep into the addition and the western red cedar timber framed windows really add to both the aesthetic and the efficiency of the design.

The pool was installed by the clients after we finalised the addition. The end result is an amazing addition where every member of the household has their own space when required and can come together to enjoy the amazing entertaining areas.